Тужанівська ЗОШ І-ІІст.                                                                                Учитель - бджілка, знання учнів - мед.

сайт вчителя біології

 Мельник І.М.                 

Меню сайту
Категорії розділу
вчені біологи [12]
От де, люде, наша слава, Слава України! [6]
вчені-біологи України
стрибок до пізнання [50]
на хвилі здоров'я [10]
цікаве у світі
Block content
Block title
Block content
Block title
Block content
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Січень » 2 » Чому кава так приємно пахне і має такий смак?
20:44
Чому кава так приємно пахне і має такий смак?

 Більшістю смакових відчуттів ми зобов’язані нюху. Рецептори смаку в роті дозволяють нам розрізняти тільки кислий, солодкий, солоний і гіркий. Без нюху кава здавалася б нам тільки кислим або гірким напоєм через вміст органічних кислот.

Насичений кавовий смак – результат, в основному, наявності летких ароматичних речовин, які виникають під час смаження кавових зерен. Вони подібні до тих речовин, які утворюються під час різних видів готування. Наприклад, запах хліба – результат взаємодії цукру з білком.

У той же час, не кожен запах нам однаково приємний завдяки тому, що з плином еволюції наш нюх навчився визначати небезпеку. Так, кадаверин і путресцин, що утворюються в гнилому м’ясі, ми можемо визначати навіть при низькій їх концентрації.

Під час смаження кави виробляються до 800 різних речовин. Реакції термічної деградації призводять до розпаду цукрів і білків з виділенням летючих ароматичних речовин. Більшість реакцій відбуваються всередині товстих стінок кавових зерен. При цьому не кожна з речовин, що виділяються нам подобається однаково.

Наприклад, серед цих речовин виділяється ізопрен, який пахне, як бензин або ацетон, чи будь-який засіб для видалення лаку. В цілому, з 800 речовин на 20 припадає основна частина вмісту. Цікаво, що з усіх речовин тільки 5-метил фурфурол має «запах кави». Однак саме насичена суміш сотень летких ароматичних речовин може бути визначена як «кава».

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 534 | Додав: melnyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar


Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Блок название
содержание блока
Блок название
содержание блока
корисні посилання




 Червона книга України


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz