Тужанівська ЗОШ І-ІІст.                                                                                Учитель - бджілка, знання учнів - мед.

сайт вчителя біології

 Мельник І.М.                 

Меню сайту
Категорії розділу
вчені біологи [12]
От де, люде, наша слава, Слава України! [6]
вчені-біологи України
стрибок до пізнання [50]
на хвилі здоров'я [10]
цікаве у світі
Block content
Block title
Block content
Block title
Block content
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Грудень » 17 » Холодні руки. У чому причина?
20:59
Холодні руки. У чому причина?

Не допомагають ні теплі рукавички, ні розтирання, ні заняття спортом. Постійно мерзнуть руки. Навіть оточуючі помічають «земноводний синдром» і сміються – любов не гріє. Насправді це не привід для жартів!

Холодні руки вважаються жіночою хворобою. Особливо часто на знижену температуру кінцівок скаржаться представниці прекрасної статі з 15 до 45 років. Це пов’язано з тим, що у жінок терморегуляція організму більш слабка, ніж у чоловіків. Можливо, ви просто легко одягаєтеся і вся справа в переохолодженні. Тоді достатньо переглянути свій гардероб. Крім того, це поширений симптом у курців, а також при сильному занепокоєнні, втоми. Проте в основі подібного явища може лежати і хвороба.

Залізо є головним компонентом гемоглобіну крові – основного транспортного засобу кисню. Брак заліза призводить до порушення в клітинах обмінних процесів, в тому числі енергетичних. Це відбувається через нераціональне харчування, порушення всмоктування заліза в шлунково-кишковому тракті, підвищених крововтрат (носові, маткові та ін), при особливої ​​потреби в ньому (вагітність, лактація, швидке зростання) і т. д. Додаткові сигнали – блідість шкіри і слизових, запаморочення, швидка стомлюваність, шум у вухах, прискорене серцебиття.

Що робити?

Насамперед необхідний клінічний аналіз крові. Нормальний рівень гемоглобіну у дітей до 6 років – 110 г / л, у дітей старше 6 років і дорослих – 120 г / л. Важлива спеціальна дієта – менше молока, більше м’яса, фруктів і овочів. Препарати заліза приймають у поєднанні з аскорбіновою кислотою.

У цьому випадку відчуваються приливи жару і холоду, нестача повітря, запаморочення, то підвищується, то знижується артеріальний тиск. Посилюється дратівливість, підвищується стомлюваність. Час від часу турбують біль у серці, поколювання в різних ділянках тіла. Причому обстеження не виявляє ознак порушення органів і систем. Причина нездужання – в порушенні роботи вегетативної нервової системи, яка регулює весь організм.

Що робити?

Найчастіше виникає на тлі багатьох захворювань, тому важливо пройти повне обстеження, особливо у ендокринолога і невролога. Допомагає впоратися із захворюванням фізіотерапія, лікувальна фізкультура, психотерапія.

Щитовидна залоза – ключова ланка в гормональної регуляції всього організму. При гіпотиреозі (нестачі гормонів щитовидної залози) сповільнюються обмінні процеси. З’являються млявість і загальмованість, сонливість, зайву вагу. Людина відчуває себе пригніченою. Набрякає обличчя, особливо повіки, сповільнюється пульс. Шкіра стає сухою, часто лущиться, потовщується. Порушується робота механізмів, що відповідають за підтримку нормальної температури тіла. При низькому рівні гормонів щитовидки людині часто буває холодно.

Що робити?

Важливо пройти огляд у ендокринолога, зробити УЗД щитовидної залози, здати загальний аналіз крові та сечі. При необхідності лікар може призначити додатково рентгенологічне та магнітно-резонансне дослідження, комп’ютерну томографію та ін

 

Це хвороба ускладнень. Ураження судин призводить до інфарктів і інсультів, сліпоти, ниркової недостатності. Але все починається з малого, через недостатнє кровообігу стають холодними руки і ноги.

Що робити?

Дуже важлива рання діагностика, щоб запобігти незворотні зміни підшлункової залози, що виробляє інсулін. Тест на толерантність глюкозі необхідний у віці до 45 років – один раз на 3 роки, після 45 років – щорічно.

Відбувається ущільнення і втрата еластичності стінок артерій, звуження їх просвіту з наступним порушенням кровопостачання органів. Звідси і холодні руки. При ураженні судин мозку відзначаються шум у вухах, запаморочення, зниження пам’яті, головний біль. Харчування з надмірною кількістю тваринного жиру, малорухливий спосіб життя, психоемоційний перенапруження можуть привести до цієї хвороби.

Що робити?

Проводять ЕКГ, УЗД серця і судин, реовазографію, ангіографію, коронарографію, вимірюють артеріальний тиск, досліджують рівень ліпідів (холестерин та ін), цукру в крові.

Деформація і стоншення міжхребцевих дисків, спазм м’язів призводять до здавлення спинного мозку, оточуючих нервів і судин. Порушується циркуляція крові, руки і ноги холонуть, з’являється відчуття оніміння і ломоти, виникають постійний ниючий біль в спині, головний біль, запаморочення.

Що робити?

Необхідно звернутися до лікаря-невролога. Комплексне лікування включає в себе лікувальну фізкультуру, фізіотерапію, масаж, мануальну терапію, витяжіння (тракцию) хребта, рефлексотерапію, медикаментозну терапію. У складних випадках можлива операція.

Пальці рук або ніг холонуть, німіють, в них з’являється відчуття поколювання, при цьому вони набувають білий або навіть синюшний колір. Відбувається це під впливом стресу або температурного впливу і може тривати від декількох хвилин до декількох годин. Після закінчення нападу синюшна шкіра червоніє, з’являються жар і біль. Це синдром Рейно – один із проявів склеродермії. В результаті поразки кровоносних судин зачіпаються багато органів і тканини організму, особливо шкіра. Особа набуває маскоподібний вид, утруднено відкривання рота. Вважається, що склеродермію стимулюють віруси, отруєння, вроджена схильність. У жінок це захворювання зустрічається в 5 разів частіше, ніж у чоловіків.

Що робити?

При перших симптомах необхідно терміново звернутися насамперед до дерматолога. Проводять лабораторне дослідження крові, сечі, Імунодіагностика, рентгенологічне дослідження кісток і суглобів, УЗД внутрішніх органів, кардіодіагностики.

Категорія: на хвилі здоров'я | Переглядів: 517 | Додав: melnyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar


Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Блок название
содержание блока
Блок название
содержание блока
корисні посилання




 Червона книга України


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz