Тужанівська ЗОШ І-ІІст.                                                                                Учитель - бджілка, знання учнів - мед.

сайт вчителя біології

 Мельник І.М.                 

Меню сайту
Категорії розділу
вчені біологи [12]
От де, люде, наша слава, Слава України! [6]
вчені-біологи України
стрибок до пізнання [50]
на хвилі здоров'я [10]
цікаве у світі
Block content
Block title
Block content
Block title
Block content
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Січень » 2 » Малярійні комарі стануть фармацевтами: будуть кусати людей, щоб створити імунітет проти малярії та лейшманіозу.
20:06
Малярійні комарі стануть фармацевтами: будуть кусати людей, щоб створити імунітет проти малярії та лейшманіозу.

 Японські біологи створили трансгенних комарів, які здатні розносити вакцини проти малярії і лейшманіозу. Вчені вирішили скористатися тим, що при укусі комара під шкіру жертви вводиться слина, що містить антикоагулянти, які перешкоджають згортання крові. До наявних в слині протеїнів вчені спробували додати антиген - речовину, що викликає утворення антитіл і імунну відповідь. Працюючи з геномом малярійного комара Anopheles stephensi, дослідники добилися того, що в його слині почало з'являтися нове з'єднання SP15 - перспективна вакцина проти лейшманіозу (захворювання, яке поширене в тропічних і субтропічних країнах та викликається найпростішими роду Leishmania, які передаються людині з укусами москітів). Коли таких комах випустили в клітку з мишами, в крові останніх з'явилися відповідні антитіла. Кожен гризун, який брав участь в експерименті, був укушений в середньому 1 500 разів. Це число може здатися надзвичайно великим, але автори нагадують, що в тих країнах, де лютує малярія, людину за одну ніч можуть вкусити більше 100 разів. Ефективність такого захисту від лейшманіозу вчені ще не оцінювали. В окремому досліді комарів зробили рознощиками однієї з можливих вакцин проти малярії. Дослідники і їх колеги, втім, чудово розуміють, що на людях такий спосіб вакцинації ніколи випробовуватися не буде. По-перше, комарів неможливо контролювати: різні люди отримають різні дози вакцини, які можуть істотно відрізнятися один від одного. По-друге, комарі будуть вакцинувати людей без їхньої згоди, що суперечить нормам медичної етики. Єдиною можливою областю застосування трансгенних комарів, яких вже назвали "літаючими шприцами", залишається вакцинація тварин. Вчені заспокоюють, що нові комарі при спарюванні не даватимуть життєздатного потомства.
 

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 460 | Додав: melnyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar


Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Блок название
содержание блока
Блок название
содержание блока
корисні посилання




 Червона книга України


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz