Тужанівська ЗОШ І-ІІст.                                                                                Учитель - бджілка, знання учнів - мед.

сайт вчителя біології

 Мельник І.М.                 

Меню сайту
Категорії розділу
вчені біологи [12]
От де, люде, наша слава, Слава України! [6]
вчені-біологи України
стрибок до пізнання [50]
на хвилі здоров'я [10]
цікаве у світі
Block content
Block title
Block content
Block title
Block content
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 9 » Окуляри, які позбавляють від дальтонізму
12:54
Окуляри, які позбавляють від дальтонізму

Багато винахідників зробили свої найбільші відкриття випадково – від рецепту картопляних чіпсів до технології нержавіючої сталі. І ось тепер, намагаючись створити пару захисних окулярів для хірургів, лабораторія Берклі випадково знайшла вирішення проблеми дальтонізму.

Існує безліч різних видів колірної сліпоти, кожен з яких не дає своїй жертві бачити певні кольори. Так, один з перших випробувачів нової технології з Берклі, Марк Друкер має генетичний дефект, який заважає йому чітко сприймати червоний і зелений кольори, розмиваючи його зір у цій частині спектра. Тому йому особливо важко водити машину – він погано бачить кольори світлофора. Однак з допомогою нових окулярів, що отримали назву «EnChroma CX», Друкер може чітко розгледіти навіть окремі листя на дереві.

«Окуляри вибірково видаляють деякі хвилі між червоною і зеленою частинами спектру, фактично розширюючи проміжок між ними», – розповідає віце-президент EnChroma Дон МакФерсон. МакФерсон виявив цю потенційно корисну якість нового винаходу, коли його друг-дальтонік приміряв окуляри та виявив їх незвичайний ефект.

Зараз EnChroma планує випускати сонцезахисні окуляри, а також звичайні оптичні окуляри з цією можливістю корекції колірної сліпоти.

Нагадаємо, дальтонізм – це спадковий дефект зору, а не захворювання. Майже кожен десятий чоловік на Землі – дальтонік. Такі люди мають власне сприйняття кольорів. Це не означає, що вони погано бачать, просто вони бачать трохи по-іншому, ніж решта людей. До речі, аварійна статистика показала, що нездатність розрізняти кольори майже не впливає на ситуацію на дорогах. Це, звичайно, не означає, що дальтонік не може потрапити в пригоду через розрізнення сигналів світлофора, але ймовірність такої події невелика. Тому що людина може не розгледіти колір світлофора (червоний загорівся, або жовтий…), але вона бачить, що, наприклад, спалахнув верхній світловий сигнал світлофора.

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 487 | Додав: melnyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar


Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Блок название
содержание блока
Блок название
содержание блока
корисні посилання




 Червона книга України


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz