Тужанівська ЗОШ І-ІІст.                                                                                Учитель - бджілка, знання учнів - мед.

сайт вчителя біології

 Мельник І.М.                 

Меню сайту
Категорії розділу
вчені біологи [12]
От де, люде, наша слава, Слава України! [6]
вчені-біологи України
стрибок до пізнання [50]
на хвилі здоров'я [10]
цікаве у світі
Block content
Block title
Block content
Block title
Block content
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Грудень » 17 » профілактика ГРВІ
20:48
профілактика ГРВІ

Дізнайтеся, як знизити ймовірність захворіти на ГРВІ в період підвищеної активності вірусів.

Джерело: Лекарская правда

Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) — найпоширеніше інфекційне захворювання в світі, до якого люди сприйнятливі, незалежно від віку, статі та соціального положення. До групи ГРВІ відносяться грип, риновшрусна, респіраторно-синцитіальна, аденовірусна інфекції та інші гострі запальні захворювання органів дихання. ГРВІ небезпечні розвитком ускладнень (риніти, синусити, отити, пневмонії, менінгіти). Особливу небезпеку становить грип і його ускладнення.

За даними ВООЗ, щорічно від грипу помирає близько півмільйона людей у світі. Як відомо з історії, масові епідемії грипу здатні призвести до багатомільйонних жертв. Поява мутованих вірусів робить ситуацію непередбачуваною, а тому більш небезпечною. Тому так важлива профілактика ГРВІ. Головні принципи профілактики залишаються постiйними для різних «версій» вірусних інфекцій.

Профілактика ГРВІ полягає в тому, щоб уникати зустрічі з вірусами і підвищувати стійкість організму до вірусів.

Як знизити ймовірність зустрічі з вірусами?

На 100% захистити себе від ризику зустрічі з вірусами неможливо, оскільки всі ми живемо в суспільстві. Нас оточує більша або менша кількість людей, які можуть бути потенційними носіями вірусу. Крім того, віруси передаються не тільки повітряно-крапельним шляхом. Наприклад, вірус грипу може кілька діб залишатися життєздатним в домашнього пилу або засохлiй слині.

Але ризик інфікування можна знизити, дотримуючись наступних рекомендацій:

  • Уникайте місць скупчення людей, особливо в періоди спалаху захворюваності на ГРВІ.
  • По можливості, обмежте контакти з людьми.
  • Намагайтеся якомога частіше мити руки. Згідно з висновками швейцарських учених, деякі віруси грипу можуть жити на пальцях до 30 хвилин, заражаючи саму людину і тих, хто її оточує. Можна обробляти руки вологими гігієнічними або дезінфікуючими серветками.
  • Намагайтеся якомога рідше доторкатися до очей, рота і носа — вони є «воротами» для просування вірусу у ваш організм.
  • Регулярно провітрюйте приміщення, в якому ви перебуваєте. Вірусні частинки залишаються небезпечними годинами і добами в прокуреному, теплом, сухому, нерухомому повітрі. З тієї ж причини важливо робити вологе прибирання приміщень.
  • Кілька разів на день полощіть рот і промивайте ніс. У ніздрях можна вимити з милом, а для полоскання горла підійдуть розчини питної соди або ромашки.

Противірусне лікування для ГРВІ (грипу) не розроблено. Якщо різко виражених симптомів немає, ГРВІ лікуванню не підлягає зовсім, можна обмежитися теплим питтям і спокоєм. Медикаментозна профілактика ГРВІ неможлива

Як підвищити стійкість до вірусів?

Найприродніший спосіб підвищити захисні сили свого організму — вести здоровий спосіб життя. Повноцінний сон, збалансована їжа, достатня фізична активність, прогулянки на свіжому повітрі, уникнення стресових ситуацій зміцнять імунітет і допоможуть організму встояти перед атакою небезпечних мікроорганізмів.

У житлових приміщеннях важливо підтримувати оптимальні параметри температури і вологості повітря. Завдяки цьому слизові оболонки дихальних шляхів будуть нормально функціонувати, забезпечуючи місцевий імунітет. З цієї ж причини потрібно пити достатньо рідини.

Попередньо порадившись з лікарем, для зміцнення імунітету в період спалаху ГРВІ можна поприймати вітаміни, насамперед С, А та групи В.

До продуктів, які вважаються природними захисниками імунітету, відносяться часник, шипшина, мед, журавлина, цитрусові, морква. Вони забезпечують організм вітамінами і підвищують опір інфекціям, тому включіть їх в свій раціон.

Підвищити стійкість організму до вірусів можна за допомогою медичних препаратів. Експерти ВООЗ називають вакцинацію найкращим методом захисту від грипу та його ускладнень. Сучасні протигрипозні вакцини добре переносяться і мають високу профілактичну ефективність.

Не можна щепитися від грипу тим, хто має непереносимість компонентів протигрипозної вакцини, людям з гострими захворюваннями або загостренням хронічних.

А от різноманітні імуностимулятори та імуномодулятори не є панацеєю від вірусів. Підбирати і приймати їх потрібно індивідуально, тільки за рекомендацією лікаря-імунолога. Самолікування цими препаратами, всупереч очікуванням зміцнити імунітет, може призвести до зворотного ефекту. Безконтрольний прийом стимуляторів імунітету спровокує пригнічення власних захисних сил організму, може викликати загострення хронічних захворювань.

Як знизити ризик передачі вірусів?

Ніхто з нас не застрахований від того, щоб в будь-який момент самому стати рознощиком інфекцій. Щоб захистити близьких та інших навколишніх вас людей:

під час кашлю або чхання прикривайте рот і ніс одноразовою серветкою, яку потім потрібно негайно викинути;

Якщо помітили у себе симптоми, характерні для ГРВІ (нежить, кашель, чхання, головний біль, слабкість), необхідно звернутися до лікаря. Не варто йти на роботу, в школу, відвідувати громадські місця. Якщо виникла гостра необхідність порушити це правило, використовуйте маску або ватно-марлеву пов’язку.

Категорія: на хвилі здоров'я | Переглядів: 446 | Додав: melnyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar


Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Блок название
содержание блока
Блок название
содержание блока
корисні посилання




 Червона книга України


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz