Тужанівська ЗОШ І-ІІст.                                                                                Учитель - бджілка, знання учнів - мед.

сайт вчителя біології

 Мельник І.М.                 

Меню сайту
Категорії розділу
вчені біологи [12]
От де, люде, наша слава, Слава України! [6]
вчені-біологи України
стрибок до пізнання [50]
на хвилі здоров'я [10]
цікаве у світі
Block content
Block title
Block content
Block title
Block content
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Січень » 2 » Відкрито раніше невідомий гар рогівкової оболонки ока
20:16
Відкрито раніше невідомий гар рогівкової оболонки ока

Шар Дюа  — один з шарів рогівки ока. Про його відкриття було повідомлено в червні 2013[1]. Шар Дюа — це тонка, але міцна структура товщиною всього 15 мікрон. Вона є четвертим шаром рогівки, розташована міжстромою і десцементовою мембраною..

Цей орган отримав свою назву на честь професора офтальмології та оптики Харміндера Дюа (англ.) з Університету Ноттінгема. За словами самого Дюа, ця знахідка не тільки змінить знання офтальмологів про людське око, але також зробить операції на очах простішими і безпечнішими. «З клінічної точки зору, існує безліч захворювань, які впливають на задню частину рогівки, і багато лікарів світу вже починають пов'язувати їх з порушеннями структури цього шару тканини», говорить професор. Наприклад, Дюа і його колеги вважають, що розриви в цьому шарі призводять до набряків рогівки, коли рідина з внутрішньої частини ока проникає в рогівку і скупчується всередині неї. Цей феномен зафіксований у пацієнтів з кератоконусом — дегенеративним захворюванням очей, при якому рогівка приймає конічну форму.

Шар Дюа додається до п'яти вже відомих шарів рогівки: рогівкового епітелію в передній частині, за яким слідує шар Боуманастрома рогівкидесцеметова оболонка і рогівковий ендотелій в задній частині.

Дюа і його колеги виявили новий шар між стромою і десцеметовою оболонкою завдяки трансплантації рогівки і трансплантанта на очах, відведених для наукових досліджень. Вони упорскували крихітні бульбашки повітря, щоб розділити різні шари рогівки і досліджували кожен з них за допомогою електронного мікроскопа.

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 466 | Додав: melnyk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar


Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Блок название
содержание блока
Блок название
содержание блока
корисні посилання




 Червона книга України


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz