Більшістю смакових відчуттів ми зобов’язані нюху. Рецептори смаку в роті дозволяють нам розрізняти тільки кислий, солодкий, солоний і гіркий. Без нюху кава здавалася б нам тільки кислим або гірким напоєм через вміст органічних кислот.
Насичений кавовий смак – результат, в основному, наявності летких ароматичних речовин, які виникають під час смаження кавових зерен. Вони подібні до тих речовин, які утворюються під час різних видів готування. Наприклад, запах хліба – результат взаємодії цукру з білком.
На думку дослідників з Інституту європейської екологічної політики (Лондон, Велика Британія), біопаливо завдає набагато більшої шкоди навколишньому середовищу, ніж звичайне. За їх словами, використання такого джерела енергії призведе до збільшення викидів вуглекислого газу в атмосферу.
Справа в тому, що збільшення викидів CO2, насамперед, відбувається через збільшення посівних площ для культур, які використовуються у виробництві біопалива – буряк, ріпак, пальмове масло, і т.д.
Різниця в числі хворих клінічною депресією між штатами США має чіткий зв’язок з певною характеристикою прісної води в тому чи іншому штаті, зокрема – з часткою дейтерію, виявила міжнародна група вчених. Подальші експерименти показали, що вода з відносно низькою часткою дейтерію має властивості антидепресанту.
За розрахунками вчених, вже до 2020 року клінічна депресія в середньому по світу стане другою за поширеністю причиною непрацездатності серед населення. Таким чином, боротьба з цим захворюванням стає одним з важливих пріоритетів глобального наукового співтовариства.
Усі ми дуже часто чуємо таку фразу: “Не нервуйте, адже нервові клітнини не відновлюються”. Однак це не більш ніж один із найпоширеніших міфів, які стосуються нашого організму і вводять нас в оману; більшість людей вірить, що кількість нервових клітин з часом зменшується. Насправді ж, клітини нервової системи ще й як регенеруються: у людському мозку є ділянки, де інтенсивно ідуть процеси формування нових нейронів – нервових клітин – упродовж всього життя. Цей факт був відомий і раніше, проте тільки зараз, використовуючи особливості випробовувань ядерної зброї у ХХ столітті, шведським вченим таки вдалося остаточно його довести.
Достовірні факти про алкоголь в рубриці “Чи знаєте ви…?”
Чи знаєте ви, що алкоголь знищує нервові клітини головного мозку: 1 літр пива вбиває до 6000 нервових клітин, а 100 грам горілки – 7000.
Чи знаєте ви, що синдром похмілля – не що інше, як процес, пов’язаний з виведенням з головного мозку загиблих через відсутність кровопостачання нейронів. Організм відторгає загиблі клітини, з цим і пов’язані ранкові головні болі.
Вчений Пол Розолі нещодавно заявив про свою рішучість стати здобиччю для гігантської анаконди. В ефірі передачі “З’їдений живцем” телеканалу Discovery 27-річного натураліста, одягненого в спеціальний костюм, повинна була проковтнути 6-метрова анаконда. Анаконди такого розміру можуть легко з’їсти великих ссавців, таких як ягуари, олені і свині.
Фахівці розробили спеціальний костюм, який би захистив людину від зубів змії, а також тиску і шлункової кислоти. Крім того, він був оснащений камерою і мікрофоном, щоб спілкуватися з командою, а вчений проковтнув капсулу, яка стежила за його життєвими по
... Читати далі »
Японські біологи створили трансгенних комарів, які здатні розносити вакцини проти малярії і лейшманіозу. Вчені вирішили скористатися тим, що при укусі комара під шкіру жертви вводиться слина, що містить антикоагулянти, які перешкоджають згортання крові. До наявних в слині протеїнів вчені спробували додати антиген - речовину, що викликає утворення антитіл і імунну відповідь. Працюючи з геномом малярійного комара Anopheles stephensi, дослідники добилися того, що в його слині почало з'являтися нове з'єднання SP15 - перспективна вакцина проти лейшманіозу (захворювання, яке поширене в тропічних і субтропічних країнах та викликається найпростішими роду Leishmania, які передаються людині з укусами москітів). Коли таких комах випустили в клітку
... Читати далі »
Британські біотехнологи винайшли спосіб, який дозволяє за короткий термін навчити бджіл за допомогою нюху відшукувати вибухові речовини подібно собакам. Здатність бджіл розрізняти тонкі аромати і, зокрема, реагувати на запах вибухівки, давно відома вченим. Однак на те, щоб вручну навчити цього одну бджолу, потрібно кілька годин роботи, тому використання цих комах для виявлення бомб вважалося обмеженим. Фірми Inscentinel, ML Electronics і Realise Product Design розробили пристрій, в якому бджіл можна навчити розпізнавати запахи групами, а потім використовувати їх як живі детектори бомб. Для розвитку навичок бджіл науковці використовували умовні рефлекси, відкриті російським вченим Павловим у минулому столітті. У разі виявлення елементів, що є ск
... Читати далі »
Праці І.І. Шмальгаузена ввійшли до золотого фонду вітчизняної і світової науки. Як людина і вчений він відзначався великим талантом дослідника, глибокою принциповістю, величезним працелюбством, безмежною любов’ю до людей і науки. І.І. Шмальгаузену були властиві почуття нового, невпинний пошук істини. Він написав понад 200 наукових праць з еволюційної морфології, ембріології, експериментальної біології, екології, генетики, філогенії тварин і теорії еволюції.
Німецький учений Роберт Кох став одним із фундаторів сучасної мікробіології. Довго і копітко, дуже самокритично перевіряв Кох результати своєї роботи, перш ніж зробити їх надбанням г
... Читати далі »
Одного разу на вулицю, де жив французький мікробіолог Луї Пастер, прийшов лист, в якому замість імені адресата стояло: "Тому, хто творить чудеса". На пошті без вагань доставили листа за адресою - Пастеру.
Розгадка таємниці бродіння, про
... Читати далі »
Англійський учений Чарльз Дарвін зумів створити теорію розвитку живого світу, яка стала основою біологічної науки ХХ століття.
В 1859 році був виданий основний труд всього життя Дарвіна. Він був названий за традиціями тієї епохи багатослівно:
... Читати далі »
Французький учений Жан Батист Ламарк став першим біологом, який спробував створити струнку і цілісну систему теорію еволюції живого світу. Не оцінена сучасниками, через півстоліття його теорія стала предметом гарячих дискусій, які не припиняються і в наш час.
&nbs
... Читати далі »