Тужанівська ЗОШ І-ІІст.                                                                                Учитель - бджілка, знання учнів - мед.

сайт вчителя біології

 Мельник І.М.                 

Меню сайту
Категорії розділу
вчені біологи [12]
От де, люде, наша слава, Слава України! [6]
вчені-біологи України
стрибок до пізнання [50]
на хвилі здоров'я [10]
цікаве у світі
Block content
Block title
Block content
Block title
Block content
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » стрибок до пізнання

“Покажи мені, де болить”. У кожного з нас з цим виразом спливають у пам’яті хворобливі асоціації, пов’язані з візитом доктора, а також з батьківською турботою. Будучи дітьми, ми не могли правильно описати свій біль, однак, ми знали, що лікам відомо про те, де у нас болить. Або нам так здавалося!

Насправді, будь-який знеболювальний засіб менше схожий на «чарівну паличку» і більше на «дробовик». Він подорожує по нашому кровобігу, вбиваючи будь-який біль, який зустрічає на своєму шляху. Тому якщо у вас страшенно болить голова, а ви випиваєте таблетку від болю в спині, то ви отримаєте два в одному.

... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 486 | Додав: melnyk | Дата: 09.03.2015 | Коментарі (0)

Група вчених з Кембріджського університету створила компанію по виробництву шоколаду з незвичайними властивостями. Інноваційна солодкість допомагає в боротьбі зі зморшками, стримуючи їх утворення. Крім того, новий шоколад сприяє захисту шкіри від обвисання. Простіше кажучи, продукт може захистити людину від двох «косметичних» ефектів процесу старіння.

Насправді шоколад вийшов рідкісною гидотою. Шоколад в новинці є, однак до його складу входять деякі корисні речовини, не дуже приємні на смак.

Згідно із заявою інженерів компанії-виробника Lycotec, сім грамів їх шоколаду містить стільки ж ... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 500 | Додав: melnyk | Дата: 09.03.2015 | Коментарі (0)

Багато винахідників зробили свої найбільші відкриття випадково – від рецепту картопляних чіпсів до технології нержавіючої сталі. І ось тепер, намагаючись створити пару захисних окулярів для хірургів, лабораторія Берклі випадково знайшла вирішення проблеми дальтонізму.

Існує безліч різних видів колірної сліпоти, кожен з яких не дає своїй жертві бачити певні кольори. Так, один з перших випробувачів нової технології з Берклі, Марк Друкер має генетичний дефект, який заважає йому чітко сприймати червоний і зелений кольори, розмиваючи його зір у цій частині спектра. Тому йому особливо важко водити машину – він погано бачить кольори світлофора. Однак з допомогою нових окулярів, що от ... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 489 | Додав: melnyk | Дата: 09.03.2015 | Коментарі (0)

Дослідження показали, що за останнє десятиліття збільшилася кількість молоді з ушкодженнями слуху. Ймовірно, це пов’язано із зростанням популярності портативних медіапрогравачів, телефонів і смартфонів. У зв’язку з цим ВООЗ рекомендує користуватися мобільними пристроями для прослуховування музики не більше години в день і робити гучність не вище 60%.

Гучність звичайної розмови становить 60 децибел, і цей показник нешкідливий для слуху. У свою чергу, гучність двигуна бульдозера, який працює на холостому ходу, становить 85 дБ. Через 8 годин такого постійного впливу з’являться незворотні пошкодження слуху. Гуркіт грому (120 дБ) приносить шкоду слуху людини всього за 9 секун ... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 483 | Додав: melnyk | Дата: 09.03.2015 | Коментарі (0)

 Більшістю смакових відчуттів ми зобов’язані нюху. Рецептори смаку в роті дозволяють нам розрізняти тільки кислий, солодкий, солоний і гіркий. Без нюху кава здавалася б нам тільки кислим або гірким напоєм через вміст органічних кислот.

Насичений кавовий смак – результат, в основному, наявності летких ароматичних речовин, які виникають під час смаження кавових зерен. Вони подібні до тих речовин, які утворюються під час різних видів готування. Наприклад, запах хліба – результат взаємодії цукру з білком.

... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 538 | Додав: melnyk | Дата: 02.01.2015 | Коментарі (0)

 На думку дослідників з Інституту європейської екологічної політики (Лондон, Велика Британія), біопаливо завдає набагато більшої шкоди навколишньому середовищу, ніж звичайне. За їх словами, використання такого джерела енергії призведе до збільшення викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Справа в тому, що збільшення викидів CO2, насамперед, відбувається через збільшення посівних площ для культур, які використовуються у виробництві біопалива – буряк, ріпак, пальмове масло, і т.д.

Згідно ... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 557 | Додав: melnyk | Дата: 02.01.2015 | Коментарі (0)

 Різниця в числі хворих клінічною депресією між штатами США має чіткий зв’язок з певною характеристикою прісної води в тому чи іншому штаті, зокрема – з часткою дейтерію, виявила міжнародна група вчених. Подальші експерименти показали, що вода з відносно низькою часткою дейтерію має властивості антидепресанту.

За розрахунками вчених, вже до 2020 року клінічна депресія в середньому по світу стане другою за поширеністю причиною непрацездатності серед населення. Таким чином, боротьба з цим захворюванням стає одним з важливих пріоритетів глобального наукового співтовариства.

... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 484 | Додав: melnyk | Дата: 02.01.2015 | Коментарі (0)

 Усі ми дуже часто чуємо таку фразу: “Не нервуйте, адже нервові клітнини не відновлюються”. Однак це не більш ніж один із найпоширеніших міфів, які стосуються нашого організму і вводять нас в оману; більшість людей вірить, що кількість нервових клітин з часом зменшується. Насправді ж, клітини нервової системи ще й як регенеруються: у людському мозку є ділянки, де інтенсивно ідуть процеси формування нових нейронів – нервових клітин – упродовж всього життя. Цей факт був відомий і раніше, проте тільки зараз, використовуючи особливості випробовувань ядерної зброї у ХХ столітті, шведським вченим таки вдалося остаточно його довести.

... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 492 | Додав: melnyk | Дата: 02.01.2015 | Коментарі (0)

 Достовірні факти про алкоголь в рубриці “Чи знаєте ви…?”

Чи знаєте ви, що алкоголь знищує нервові клітини головного мозку: 1 літр пива вбиває до 6000 нервових клітин, а 100 грам горілки – 7000.

Чи знаєте ви, що синдром похмілля – не що інше, як процес, пов’язаний з виведенням з головного мозку загиблих через відсутність кровопостачання нейронів. Організм відторгає загиблі клітини, з цим і пов’язані ранкові головні болі.

... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 565 | Додав: melnyk | Дата: 02.01.2015 | Коментарі (0)

 Вчений Пол Розолі нещодавно заявив про свою рішучість стати здобиччю для гігантської анаконди. В ефірі передачі “З’їдений живцем” телеканалу Discovery 27-річного натураліста, одягненого в спеціальний костюм, повинна була проковтнути 6-метрова анаконда. Анаконди такого розміру можуть легко з’їсти великих ссавців, таких як ягуари, олені і свині.

Фахівці розробили спеціальний костюм, який би захистив людину від зубів змії, а також тиску і шлункової кислоти. Крім того, він був оснащений камерою і мікрофоном, щоб спілкуватися з командою, а вчений проковтнув капсулу, яка стежила за його життєвими по ... Читати далі »

Категорія: стрибок до пізнання | Переглядів: 510 | Додав: melnyk | Дата: 02.01.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 »


Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Блок название
содержание блока
Блок название
содержание блока
корисні посилання




 Червона книга України


Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz